fbpx

Тори дел Бенако на източния бряг, на езерото Гарда (Lago di Garda)

Тори дел Бенако е един от най-красивите малки градове на източния бряг, на езерото Гарда (Lago di Garda). Заслужава си да се сбогувате с красивите плажове на рива дел Гарда и да тръгнете по източното крайбрежие, за да се озовете в един от най-старите градове в района.
Градчето е на 38 километра южно от Рива дел Гарда и ви препоръчваме да пътувате по крайбрежния път Гарденеса.
Пътят лъкатуши около езерото Гарда и ще изпълни сетивата ви с несравнима красота, аромат на цитрусови плодове и кристално чист въздух. Ако обичате малки италиански градчета с добра храна, интересна хилядолетна история и красива природа наоколо Тори дел Бенако съчетава всичко това.

С какво привлича Тори дел Бенако?

Градът има малък исторически център, живописно пристанище, внушителен средновековен замък с вековна цитрусова градина, живописни, каменисти плажове и крайбрежни алеи с множество ресторанти и безброй туристически пътеки в хълмовете, които го ограждат от изток.

От плуване до ветроходство, градът предлага много възможности за практикуване на водни спортове. Той има натоварен социален календар с големи фестивали и традиционни тържества, които се провеждат през цялата година.

Оживен от посетители и събития през лятото и наслаждаващ се на тиха и спокойна зима, Тори дел Бенако е привлекателен за посещение всеки сезоно от годината.

Какво да посетим в Тори дел Бенако?

Една от основните забележителност в града е замъкът Скалигеро.

Той се издига върху руините на римска крепост и придобива облика, който виждаме днес, с кули и бойници през средновековието, когато става част от стените, защитаващи града.

Освен впечатляващия си външен вид, замъкът на Тори дел Бенако разполага с прекрасна лимонова оранжерия и много интересни стаи с документи и артефакти.

 

Тори дел Бенако (Torri del Benaco ) има красив, като бижу исторически център с красиви крайбрежни алеи, ресторанти и магазини.Част от сградите в историческия център са с цветни фасади в топли цветове, а други са облицовани с местен камък. Много от тях са украсени с портици и красиви балкони, напомнящи къщата на Жулиета във Верона.

Chiesa Parrocchiale dei Santi Pietro e Paulo

На самия площад оснвна забележителност е църквата Свети Свети Петър и Павел

За мен църквите в Италия отварят врата към историята, изкуството и традициите на дадения регион и Chiesa Parrocchiale dei Santi Pietro e Paulo в Torri del Benaco е забележително доказателство за това.

Свети Свети Петър и Павел (Chiesa Parrocchiale dei Santi Pietro e Paulo) е внушителна църква от 18-ти век в неокласически стил с барокови олтари вътре. Органът на църквата е изработен между 1742-1744 г. от семейство Бонати от Дезенцано дел Гарда. По това време те са били водещите производители на органи в района на езерото Гарда и Верона.

И в предишните векове на това място е имало също църква. За първи път за нея се споменава в документ от 1145 г. Тя се е намирала близо до Trincero’ – крепостта, издигната по времето на крал Беренгар I

В наши дни само една от оригиналните четири кули на крепостта все още стои и можете да се види точно до съвременната Свети Свети Петър и Павел.

Ние посетихме – Тори дел Бенако на 26 май. Всяка година на този ден се провежда фестивалът на Сан Филипо – покровителят на града и се насладихме на богатата фестивална програма, пищни шествия и исторически възстановки

Къде и какво да похапнем?

След като разгледахме основните забележителности и се докоснахме до тази огромна палитра от произведения на изкуството, музика и красота дойде ред на релаксиращата разходка по крайбрежната алея на езерото и трудния избер но ресторант. Крайбрежната алея следва тюткоазените води на езерото, от които я отделят безбройните цветни градини.

Torri del Benaco има много прекрасни ресторанти с изглед към езерото и като добавим факта, че районът е сред най-добрите в Италия за кулинарни традиции не трябва да пропуснете да се насладите на местната кухня. Специалитетите тук са  bigoli con le aole (паста с малка езерна риба, типична за района на Верона), cassata gardesana (десерт, приготвен с рикота, захаросани плодове и мед) и Bardolino и вино Valpolicella.

Заради красивото си местоположение, очарователна архитектура и мек климат Тори дел Бенако привлича хората от векове. Сред известните личности които от тук са се наслаждавали на прелестите, на езерото Гарда, са оперните певци Мария Калас и Бениамино Джили, актьорите Лорънс Оливие и Вивиен Лий, както и испанският крал Хуан Карлос I.

Днес Тори дел Бенако е един от най-красивите и важни градове на най-голямото езеро в Италия. Това е място, което пленява сърцето с красотата си и оставя спомен за цял живот у всеки, който е имал щастието да прекара дори малко време тук.

 

Сподели във: