fbpx

Рибното Василашко езеро

Вторият маршрут от нашата програма за начинаещи в Пирин включва прекрасния преход до хижа Демяница и Рибното Василашко езеро (или Долното Василашко езеро).

Василашките езера се намират във Василашкия циркус в Северен Пирин.

Циркусът е разположен между върховете Тодорка, Василашки чукар и един от Типицките върхове. Той е отворен на изток към долината на река Демяница и водите на цялата езерна група се оттичат в нея през Василашка река.

Василашкият циркус е терасовиден – състои се от няколко по-малки циркуса, разположени ветрилообразно над един по-голям, основен. В него се намират Долното и Горното Василашки езера.

Другите езера от циркуса са: Тевното Василашко езеро и група от 4 по-малки езера.

Името на езерата  идва от легендата за Васил (Василаки), любимият на Тодорка, който се хвърлил в Рибното Василашко езеро от мъка по нея.

С транспорт се движим посока Банско – Бъндеришка поляна – х. Вихрен.   Подминава се отбивката към горската пътеката за хижите Вихрен и Бъндерица, пресича се жълт метален мост. Маркировката към хижа Демяница е тъмно синя лента и две бели контрастни ленти. На около 8 километра се намира местността Тодорова орница и разклонът за х. Демяница.

Тръгваме по много лек и красив маршрут покрай река Демяница.

01

Ще се насладим на красиви водоскоци, прекрасни малки водопади и неусетно ще изминем лекия и приятен маршрут до хижата.

Хижа Демяница е разположена на водослива на реките Стражишка (Газейска река), Валявишка и Василашка на 1895 метра надморска височина.

Хижата е заобиколена от вековни иглолистни гори и спиращи дъха гледки.

Който желае може да остане в хижата за почивка и слънчеви бани, но целта на нашия преход е красивото Рибното Василашко езеро 

Тръгваме от хижа Демяница нагоре по течението на река Валявица и след 10 минути се стига до разклонът за хижа Вихрен. Тук тръгваме нагоре през иглолистната гора и следваме зелената маркировка.

02

Следва около 30- 40 минутно изкачване и стигаме до мястото, където трябва да прекосим река Василашка.

03

Следва полегат и много приятен участък. В зависимост от периода, в който посещаваме Пирин, може да се насладим на едни от 700 вида висши растения, намиращи се в този част на планината

03

След около 15 минути се открива изумителната гледка към Рибно Василашко езеро.

Рибното Василашко езеро (или Долното Василашко езеро) (41°44′29″ с. ш. 23°27′06″ и. д.) е второ по големина (35,9 декара) в групата и най-ниско разположено, на височина 2125,7 м. Дълго е 325 и широко 177 м, дълбоко – до 2,5 м.

Обемът му е 41 000 куб. м.

В южната му част има  малко живописно полуостровче.

Езерото събира водите на целия циркус. Отначало се изтича подземно, на 250 м след това излизат на повърхността и се спускат по скалите като буйна река. Езерото изобилства с пъстърва, откъдето идва и името му.

Забележителности в района

Резервата Юлен:

В резервата има вековни гори от бяла мура (Pinus peuce), бял бор (Pinus silvestris), смърч (Picea excelsa), ела (Abies alba) и клек (Pinus mugo). Единично се срещат многовековни дървета и от черна мура (Pinus heldraichii).

За мен градините на Пиран са неспиращ извор на вдъхновение и възхищение. В резервата Юлен са установени над 700 вида висши растения.

В зависимост от периода, в който посещаваме Пирин, може да се насладим на планинският божур (Trollius europeus), нарцисовидната съсънка (Anemone narcisiflora) и много други. Тук се срещат видове останали от ледниковия период. Такива са черният емпетрум (Empetrum nigrum) и разпростряната сибалдия (Sibaldia procumbens). Резерватът играе голяма консервационна роля за видове като шилолиста (Isoetes lacustris/Subularia aquatica), слоновото хоботче (Rhynchocoris elephas), скалната острица (Carex rupestris) и други.

Източници:

Wikipedia Bulgaria

Tourism-bg.net

Сподели във: