fbpx

ВАРОНСКИТЕ ВОДОПАДИ (Cascate del Varone – Parco Grotta Cascata Varone)

Варонските водопади (Cascate del Varone) са рядък геоложки феномен, естествена поема на няколко километра от Рива дел Гарда. Parco Grotta Cascata Varone е оазис и високо – енергийно място за почивка и освежаване от летните жеги.

 

Пред входа има паркинг и ви отделят само няколко метра от разкошния парк и двете пещери в пролома, в които можете да наблюдавате възхитителния воден скок.

Как да стигнем до водопадите Вароне?

Водопадите Cascate del Varone и парка Grotta Cascata Varone се намират близо до Tenno, на 3 километра северно от Рива дел Гарда, по път  SS421 от националната пътна мрежа, посока Ponte Arche. Следвайте знаците за Tenno и преди да пристигнете до селото поемете в посока Varone.

 

Какво представлява Parco Grotta Cascata Varone?

Водопадите Вароне (Cascate del Varone)  падат от около 100 метра висичона, в две пещери разположени една над друга. Парка е оформен по възхитителен начин, така че разхождайки се в райските цветни градини, неусетно да се изкачите до първата, а след това и втората пещера.

Ако проявите смелост да навлезете навътре в пещерата ще можете да се любувате на зрелищния воден скок.

Свежият душ е гарантиран 🙂

Cascate del Varone

Ние посетихме водопадите през месец май и още на входа на пещерата ни посрещна оглушителния тътен на водата и до нас достигнаха първите освежаващи и зареждащи с енергия водни капки.

Как са възникнали водопадите Вароне (Cascate del Varone)?

Историята за това как са се родили тези водопади има много дълбоки корени, в мъглите на времето. Необходимо е да се върнем към последния период от кватернера, към времето на последното заледяване. Местността е била покрита с дебел слой лед, който в най-ниските точки в долината е достигал стотици метри. Тук оставяме място за малко въображение, представяйки си с постепенното повишаване на температурите, в продължение на стотици години, бавното топене на огромните ледници. Представете си пориви на проливни води хвърлени от най-високите точки на долината, потъвайки надолу по течението.

И така, от хиляди години, благодарение на ерозията на търкалящи се камъчета, чакъли и пясъци, дерето се създава. Геоложкият състав на  стената зад водопада Вароне е доста разнообразен: основно преобладаващият агрегат е твърд варовик. Там, където водата се среща с ронливи материали, тя работи ефективно, където се сблъсква с устойчиви камъни, тя се движи добре, създавайки канали и гънки с различна дълбочина.

Дори днес процесът не е спрял и протича със скорост на ерозия от около 2 милиметра годишно. Общият скок на водопадите Вароне достига почти 100 метра височина.

Мястото винаги е привличало и вдъхновявало много хора. Тук ще намерите информация за посещенията на принца на Италия Умберто II, син на крал Виктор Емануил III , Франц Кафка и братята Брод, които са посещавали Рива дел Гарда и водопада Вароне многократно.

Томас Ман (1871-1950) често е бил в Рива дел Гарда между 1901 и 1904 г., а през зимата на 1901 г. е посетил водопада и е силно впечатлен от зрелището му. В своята тетрадка той пише следните бележки, които 20 години по-късно са попаднали в един от най-известните му романи „Вълшебната планина“ (Die Zauerberg. 1924):

“В дъното на дълбоката, тясна бездна на изпъкнали голи скали, хлъзгави като огромните рибни кореми, потопът вода се срути с оглушителен рев. Отзад, отгоре и наоколо се чуваха заплашителни и предупредителни призиви, тръби и грубите гласове на мъжете “.

Но думите са недостатъчни да опишат красотата и силата на това магнетично място.

Посетето го и усетете с всяка клетка на тялото си. 

Ние си тръгнахме променени, заредени и с надежда скоро да се върнем отново.

Сподели във: