fbpx

Муратово езеро в Пирин

Бъндеришки езера  - Окото, Муратово и Рибно Бъндеришко езеро

Преходът, който ви предлагаме  “Бъндеришки езера  – Окото, Муратово и Рибно Бъндеришко езеро” е със средна трудност. В статия  за ЕЗЕРО “ОКОТО” В ПИРИН сме описали първата част на този маршрут.

За онези от вас, които имат по-добра подготовка и желание да направят по-голям преход представяме втори вариант на маршрута.

Бъндеришките езера са голяма езерна група в Централен Северен Пирин. Те са разположени в Бъндеришкия циркус и дават началото на река Бъндерица.

Езерата са разположени върху гранитна основа и имат ледников произход.

Водата в тях е слабо минерализирана с натриеви и хлорни йони.

Езерата са общо 16, като от тях само пет имат свои имена.

След като поемем по пътеката от х. Вихрен и стигнем разклона за езерото Окото (пресичайки реката се стига до Окото), тази част от групата, която ще направи дългият преход няма да се отклонява към Окото (него ще го посетим последно), а продължава по пътеката за Муратовото езеро.   

01

Пътеката е от дясната страна на реката и е маркирана със синя маркировка.

02

След кратък полегат участък и в близост до реката, пътеката се насочва в югозападна посока по сравнително стръмен, но кратък участък.

03

Следва полегат участък и докато се любуваме на спиращите дъха гледки, неусетно стигаме до брега на езерото.

Муратовото езеро (41°44′45″ с. ш. 23°24′22″ и. д.) (наричано още Хвойнато или Овинато езеро) е разположено под Муратов връх на много добре изразена тераса.

Разположено е на височина 2230 м.

Дълбоко е 3,2 м.

В езерото се влива поток, който се спуска по улея между Муратов и Хройнати връх и образува красиво фуниеобразно устие (естуар), както и два интересни полуострова. Срещу него могъщо се извисява снагата на връх Тодорка.

От тук маршрутът ни продължава в южна посока към второто голямо езеро – Рибното Бъндеришко езеро (41°44′18″ с. ш. 23°24′55″ и. д.), разположено малко по-надолу на височина  2190 м.

Информация за маршрута и самото езеро, можете да прочетете тук

Екипировка: туристически обувки;
Степен на трудност: средна

За всички, които нямат подготовка или подходящи обувки, препоръчваме да се разходят само до езеро Окото и да се наслаждават на прекрасните гледки, слънце и дихателни практики.

Сподели във: