fbpx

Рива дел Гарда (Riva del Garda)

Рива дел Гарда – един от най-романтичните градове в Европа с аромати на зехтин, лимонов сок, дафинови листа и изискано вино, планински традиции и средиземноморска лекота.

Сгушен между езерото Гарда и Брентските Доломити, Рива дел Гарда (Riva del Garda) е епицентърът на културния и светски живот на провинция Тренто (автономен регион Трентино-Южен Тирол). Разположен е на 65 м. надморска височина, на северния бряг на езерото Гарда. Градът се изкачва по скалистите планини и (с панорамния си лифт) достига до крепостта „Il Bastione“, чийто сиви камени стени гордо наблюдават оживения площад отдолу.

В Рива дел Гарда (Riva del Garda) може да се намери всичко – от катерене, колоездене, яхтинг и кайтсърф до изложби, концерти на открито, дегустации на сирене и изискани вина.

Когато споделих с приятели, че ще пътувам отново до езерото Гарда и ще отседна няколко дни в Рива дел Гарда (Riva del Garda), те бяха учудени, защо повтарям място, на което съм била и преди?!

Какво е Dolce vita ?

Ако сте  пили кафе сутрин загледани в блестящото огледало на езерото или сте се наслаждавали на прекрасната храна, гледки или просто сте се потопили в стила и жизнеността на това уникално място, тогава сте разкрили тайната на  Dolce vita и ще искате отново и отново да се връщате на това магично място!

Но това трябва да се усети и изживее, то не може да бъде разказано. Думите винаги са недостатъчни, когато се опитвам да разкажа емоциите, които преживявам и начина по който се чувствам на подобни високо-енергийни места. 

Ето защо сега ще ви дам просто малко историческа информация и практични съвети, какво да не пропуснете когато сте в  Рива дел Гарда (Riva del Garda).

Рива дел Гарда

Но когато към това добавите слънчевите плажове със спиращите дъха гледки към езерото и планината, лимонови, маслиниви, лаврови дървета и палми, изобилието от цветя, то тогава можете да си представите истински райски остров в подножието на Доломитите.

Кога възниква Рива дел Гарда?

Смята се, че градът е основан по време на Римската империя, макар, че има архиологически открития още от времето на Етруските.

Рива дел Гарда е принадлежал на Венецианската република, Трентското епископство, Италианското кралство под властта на Наполеон Бонапарт, а по-късно и на Австро-Унгария.

През 1918 г., след края на Първата световна война, Рива дел Гарда, заедно с останалите градове от община Тренто, става част от Кралство Италия.

Тази древна история и стратегическото местоположение на града допринасят за неговата удивителна архитектура, паметници на изкуството и археологията.

Цялата крайбрежна улица е украсена с наниз от венециански къщи, сред които блестят Palazzo dei Capitani del Lago (Дворецът на капитаните на езерото) и Palazzo Fregoso (Дворецът Фрегозо) от XV-ти век.

Средновековната крепост Рока (Rocca) през лятото често е домакин на различни изложения.

Какво да посетя в Рива дел Гарда?

Когато за първи път посетихме Рива дел Гарда (Riva del Garda) бяхме привлечени от 218-те пешеходни маршрута в района, но тук можете да се наслаждавате не само на трекинг маршрути, а да практикувате катерене, колоездене и почти всички водни спортове.

Започваме нашата обиколка със старинната част на града.  Кулата Торе Апонале (Torre Apponale) се извисява насред централния площад „III ноември“ още от 13-ти век. Самият площад е много внушителен и е любимо място за отдих и чаша кафе.

Точно над самия град се намира един от най-красивите панорамни пътища в Европа – Strada del Ponale, за койтойто  ви разказваме подробно тук >>  

 

На 3 километра северно от Рива дел Гарда (Riva del Garda)  се намират Варонските водопади Cascate del Varone (Parco Grotta Cascata Varone) – рядък геоложки феномен, една от най-неизбежните атракции на Рива дел Гарда, която вдъхновява великият италиански поет GABRIELE D’ANNUNZIO да напише „Човекът на вихъра на водата“.

За пещерата Вароне и нейният водопад вижте следната статия >>

Сподели във: