fbpx

Пролетно равноденствие 2023-история, традиции и ритуали

ПРОЛЕТНОТО РАВНОДЕНСТВИЕ през 2023 или кога настъпва първа пролет

Пролетното равноденствие е един от ключовите моменти в годината. То не само отбелязва смяната на сезоните от зима към пролет (в Северното полукълбо), но и началото на астрологичната година, когато слънцето навлиза в огнения Овен, първият от 12-те зодиакални знака.

Пролетното равноденствие е точка на перфектен баланс, светлина и обновяване на нашия вътрешен и външен свят.

През тази година пролетното равноденствие ще настъпи на 20 март в 21:24 ч. по Гринуич, т.е. 23:24 ч. българско време.

Първа-пролет
01
Какво представлява ПРОЛЕТНОТО РАВНОДЕНСТВИЕ?

Равноденствия настъпват, когато земните полукълба не са наклонени към Слънцето. В резултат на това Слънцето се намира точно над екватора и двете полукълба получават почти еднакво количество слънчева светлина.

След пролетното равноденствие северното полукълбо се накланя по-близо до Слънцето, което води до повече часове дневна светлина, с по-ранни изгреви и по-късни залези

В момента на равноденствието еклиптиката и небесният екватор се пресичат

Еклиптиката е пътят на Слънцето през небето; небесният екватор е голям кръг от небесната сфера, получен от сечението на продължението на земната еваториална равнина с небесната сфера. Те са наклонени една спрямо друга на 23,5°. Ако нямаше наклон между тях, нямаше да има сезони и слънцестоения и щяхме да имаме равноденствие през цялата година.

Proletno-ravnodenstvie

02


Защо е важно ПРОЛЕТНОТО РАВНОДЕНСТВИЕ?

Живеем в свят на двойственост. Това е голяма част от човешкия опит. Без студ нямаше да познаваме горещото, без болка не бихме изпитали удоволствие и без тъмнината не бихме познавали светлината.

Постоянно търсим равновесие от крайностите и пролетното равноденствие е един от двата астрономически енергийни момента в годината, които даряват на всички ни баланс.

И така започваме нов сезон. От тъмнина към светлина, ново начало и надежда за бъдещето. За кратък момент нашето слънце се люлее еднакво балансирано между полукълбата, предлагайки възможност да си спомним и изживеем какво означава да намериш баланс, центриране и единство, както индивидуално, така и колективно.

Пролетното равноденствие е време да работим с баланса си на всички нива. Преразгледайте своите мисли, емоции, взаимоотношения, преразгледайте списъка с цели, които сте си поставили. Решете какво трябва да остане, какво трябва да бъде променено, за да продължи да служи на вашите цели и какво трябва да пуснете от живота си.

Според източните традиции празникът символизира прехода от вглъбеността на ин-енергиите към външната изява и светлина на ян-енергиите. 

03


Как в миналото е отбелязвано ПРОЛЕТНОТО РАВНОДЕНСТВИЕ?

По целия свят древните и местните култури провеждат ритуали и празненства на пролетното равноденствие.

Предхристиянските германски племена от Северна Европа са почитали богиня на пролетта, наречена Остара (Ostara). Саксонските племена от стара Британия са я наричали Eostre, което дава името на големия християнския празник Великден.

Нейният празник се е провеждал на пълнолуние след пролетното равноденствие, подобно на съвременния Великден. Остара е богинята на зората и пробуждащата се земя. Тя олицетворява растяща светлина и плодородие.

Яйцата са свещени за Остара, символизиращи обновения цикъл на живота, като символ на плодородието и прераждането.

В Персия яйцата се боядисват и оцветяват повече от хиляда и петстотин години като част от пролетния празник Навруз – персийската и иранската Нова година.

В цяла Мала Азия, а по-късно преминал в Гърция и Римската империя е култът към Кибела.  Древните римски последователи на богинята Кибела са вярвали, че тя е имала съпруг, който е умрял и е възкресен вденя на пролетното равноденствие.

В Балчик, археолозите откриват единствения в България храм на Великата Богиня, майка на боговете – Кибела. В намерените надписи тя е наречена Понтийска Майка на боговете, т.е. Майката от Черно море.

В храма са открити 27 изцяло или почти изцяло запазени надписа и няколко по-малки фрагмента. Всички текстове, с изключение на един, са на гръцки език. Най-ранните надписи са от III в. пр. Хр. Най-късният текст е и единственият на латински език е от първата четвърт на IV в.

От надпис научаваме и за друг неин празник, в който участвали само жени. Те събирали цветя, организирали шествие и извършвали жертвоприношения.

Древните маи почитали много свещени дни, свързани с небесните събития, особено равноденствията. Докато Слънцето залязва в деня на равноденствието, западното лице на пирамидата на маите Ел Кастило е изцяло обляно в слънчева светлина. Тази пирамида е умишлено проектирана да работи с удължаващите се сенки, придавайки вид на диамантена змия, спускаща се по стената.

Един от главните празници на пролетния цикъл при древните славяни е била Масленица, оцеляла и до днес при украинци, беларуси и руснаци. Масленица произхожда от езическата традиция. В християнската традиция Масленица е последната седмица преди началото на Великия пост и се нарича още „Сирна неделя“. В България това съответства на Сирни заговезни или Прошка. Празникът се отбелязва винаги в неделя 49 дни или седем седмици преди Великден.

Друг важен и основен празник в българската традиция е празника Благовещение (Благовец), който се отбелязва на 25 март. Преди Благовец домът се почиства и сметта се изгаря, за да изгори всичко лошо.

На 25 март се става рано сутринта, за да е блага годината. Трябва да имате монета в джоба си или хляб, ако ви закука кукувица, за да има храна и доходи през годината. Този ден е благоприятен за присаждане на овощните дръвчета, за да са сладки плодовете. Садят се цветя и храсти. Водата от реките е лековита в този ден.

Според Учителя Петър Дънов настъпването на пролетта в България бележи началото на Духовната нова година. 1 януари е началото на физическата нова година, а 19 август е началото на Божествената нова година.

В България отбелязваме символичното начало на новата стопанска година на 1 март с мартеницата, която сваляме с настъпването на пролетта и закичваме на плодно дръвче. Мартеницата е най-древният български обичай, достигнал до наши дни.

04


Заключение

Пролетното равноденствие е точка на перфектен баланс върху Колелото на годината – когато Слънцето пресича екватора, а нощта и деня са с еднаква дължина. 

Това равенство ни напомня за естествения баланс между тъмнината и светлината и мъжката и женската енергия.

Почетете това време, като пречистите, излекувате и регенерирате жизнената си енергия. Активирайте пролетната енергия на светлина, надежда, плодородие, растеж и ново начало със завръщането на Слънцето.

Отделете момент, за да направите пауза по време на краткия баланс между светлина и тъмнина – ден и нощ – и се свържете отново със собствената си хармония и цялост, в перфектна пропорция.

Сподели във: