fbpx

Strada del Ponale или езерото Гарда от високо

Сгушен между езерото Гарда и Брентските Доломити, Рива дел Гарда (Riva del Garda) е епицентърът на културния и светски живот на провинция Тренто. В Рива дел Гарда (Riva del Garda) може да се намери всичко – от катерене, колоездене, яхтинг и кайтсърф до изложби, концерти на открито, дегустации на сирене и изискани вина. За любителите на планински преходи има  около 218 пешеходни маршрута, които можете да откриете в района на Рива дел Гарда.
Най-близкия и нашия най-любим маршрут е Strada del Ponale.
Strada del Ponale свързва Рива дел Гарда и Вале ди Ледро. Построен през втората половина на 19 век, сега той е заменен от модерен тунел построен преди 20 години. От 2004 г. старият път Strada del Ponale е затворен за движение и сега е достъпен само за велосипедисти и туристи.
Благодарение на своята позиция и архитектура, Strada del Ponale е един от най-красивите исторически панорамни пътища в Европа.
Целият маршрут лъкътуши и плавно се катери във величествените скали на западния бряг, на езерото, като разкрива изумителната красота на това уникално място от високо. Препоръчваме на всеки, който пътува до Рива дел Гарда да си отдели около 4 -5 час за това вълшебно пътешествия по старият път Ponale.

Как да направим прехода?

01


Ние ви предлагаме да тръгнете от центъра на Рива дел Гарда и да следвате западната алея по брега на езерото.

02


След по-малко от километър неусетно ще стигнете внушителната сграда на старата водноелектрическа централа.  

 

03


Продължете по алеята докато видите стълби от дясната ви страна.

04


Стълбите ще ви изкачат до новият път за автомобили.

05


Продължете в същата посока и преди 1-я тунел на новия път е необходимо да го пресечете и да поемете нагоре по страничното локално платно, което е достъпно само за пешеходци и колоездачи.

С автомобил или пеша да стигна до тук?

Ако сте със собствен транспорт не се изкушавайте да стигнете до тук с автомобил. Ще бъде изключително трудно да паркирате, а също так ще пропуснете да извървите изумително красивата алея покрай езерото.

06


Така изглежда началото на прекрасния панорамен път, издълбана в скалите и лъкатушещ през малките тунели.

Пътят е надвиснал над езерото. С лек наклон се изкачва нагоре и вие преминавайки през нов завой или тунел се чувствате като на спектакъл, в който се вдига нова и нова завеса, разкривайки изумителни гледки в 180 градусова панорама.

Преходът Ponale е изключително лек, приятен и не изисква специална подготовка или оборудване.

Ние сме правили прехода в края на месец май и в началото на юли. Пролетта и есента са предпочитано време за този преход, но и през най-топлия месец за нас беше незабравимо преживяване и не бихме го пропуснали независимо от времето.

07


За пешеходен тур ви препоръчваме да стинете до водопада близо до Прегасина. От там прехода до Вале ди Ледро е подходящ за вело тур.

 

08


Преди да забележите водопада, обаче ще бъдете привлечени от шикозното бистро кацнало на най-прекрасната част от пътя където ще утолите жаждата си и с наслада ще опитате специалитетите който се предлагат там.

09


Оставете погледа ви да се разхожда над блестящото огледало на езерото с любимото питие в ръка и просто позволете на стила и жизнеността на това уникално място да влязат в сила.

Сподели във: