fbpx

Остара (Ostara) древната богиня на пролетта

Остара богинята на пролетта и зората, плодородието и женската чистота

По целия свят от дълбока древност различните племена и народи провеждат ритуали и празненства на пролетното равноденствие.

Има много богини по света, свързани с пролетта, но една богиня привлича най-много внимание – Остара. Може би защото името й много наподобява това на Великден и може да обясни защо нейните тотеми за плодородие като зайци и яйца са част от съвременната религиозна традиция.

Предхристиянските германски племена от Северна Европа са почитали богиня на пролетта, наречена Остара (Ostara).

Саксонските племена от стара Британия са я наричали Eostre или Eastre, което дава и името на големия християнския празник Великден.

Първа пролет

01


Коя е Остара?

Остара била богиня на пролетта и зората, плодородието и женската чистота.

Тя е първите топли пролетни ветрове, птиците, които се завръщат, и първите пъпки по дърветата.

Тя е енергията, която събужда почвата, подтиква животните да донесат нов живот на света и внася светлина в тъмните пространства.

Тя е плодородна млада девойка, която танцува, сякаш никой не я гледа, пее, докато скача през гората, и дава свежи отрязани цветя на всички, които пресекат пътя й. Тя е магия, тя е чудо и най-важното, тя е живот!

Първа пролет

02


Исторически данни за Остара

Освен в легенди и приказки за Остара намираме писменни данни единствено от Беда Достопочтени (или Преподобни също Преподобният Бийд – английски бенедиктински монах, написал голям брой исторически творби, които са запазени почти изцяло). В своята творба от VIII век The Reckoning of Time той посочва, че през април англосаксонците празнували в чест на Остара – богиня на пролетта, но тази традиция вече е изместена от християнския пасхален месец, празник на възкресението на Иисус.

Нейният празник се е провеждал на пълнолуние след пролетното равноденствие, подобно на съвременния Великден. Остара е богинята на зората и пробуждащата се земя и зараждащия се нов живот. Тя олицетворява растяща светлина и плодородие.

Исторически, Остара се разглежда като време, когато спящата плодородна енергия на Земята започва да се движи и да вдъхва нов живот на всичко около нея. За тези, които следват структурата на Тройната богиня, това е времето на Девата.

03


Легендите за Остара

Според една от легендите, в древни времена, когато светът бил по-малко населен, боговете и богините се разхождали свободно по земята. В първия ден на пролетта всяка година малките животни и малките деца се събирали на голяма поляна, за да отпразнуват настъпването на пролетта с Богинята Остара. Според традицията всеки носи малък подарък в замяна на нейната благословия.

Един млад заек се готвел да направи голямото си пътуване от своята дупка дълбоко в гората, до голямата поляна. Но заекът нямал достоен подарък за Богинята. Той тръгнал из гората, претърсвал всяко кътче и храст, надявайки се, че ще се появи нещо впечатляващо за подарък на Богинята Остара.

Изведнъж младият заек се натъкнал на прясно яйце. Той решил, че това яйце би бил хубав подарък за Остара, но скоро осъзнал, че яйцето не е по-различно от всяко друго яйце и не е впечатляващо. Младият заек решил да вземе яйцето у дома, за да го украси и направи различно от всички други яйца. Той искаше подаръкът му да бъде специален и достоен за Богинята Остара.

Заекът събрал люспи от лук, сок от цвекло, червено зеле, сок от грозде и боровинки и малини, за да създаде палитра от невероятни цветове. С помощта на влакна от изсушени растения, цветове на цветята и листа, създаде основа, в която положи яйцето. След упоритата си работа заекът тръгна на път сияещ и доволен от красивия подарък.

В първия ден на пролетта всички малки деца и горски същества бяха събрани и търпеливо чакаха, за да се приближат до Богинята. Когато дойде редът на заека, той смирено се приближи с благоговение и страхопочитание.

Младият заек поднесе ярко оцветеното яйце на Богинята Остара. Тя засия при вида на красивото яйце. Богинята беше впечатлена от безкористната и нежна душа на заека, който й подари яйцето, вместо да го изяде.

Остара реши от този ден нататък зайците да имат задачата, да създават и доставят украсени яйца на деца и животни сутринта на големия празник на пролетта.

04


Какво носи Богинята на пролетта Остара?

Остара била богиня на пролетта и зората, плодородието и женската чистота. Тя е първите топли пролетни ветрове, птиците, които се завръщат, и първите пъпки по дърветата.

 

Богиня на пролетта

Тя е енергията, която събужда почвата, подтиква животните да донесат нов живот на света и внася светлина в тъмните пространства. Тя е плодородна млада девойка, която танцува, сякаш никой не я гледа, пее, докато скача през гората, и дава свежи отрязани цветя на всички, които пресекат пътя й. 

Тя е магия, тя е чудо и най-важното, тя е живот!

Остара носи чудото на възкръсналия живот. Земята и природата се възраждат и разцъфтяват след суровата зима.

Земята и природата имат силата и мъдростта да се преродят.

Пред нас се открива съвършено нов цикъл. Колелото на новата астрономична и астрологична година се завърта наново давайки ни възможност да променим живота си към по-добро.

Сподели във: