fbpx

Гардоне Ревиера

Гардоне Ривиера е един от няколкото впечатляващи градове на западния бряг на езерото. 

 

Тук стръмните планински склонове спускащи се от северозападната част на езерото започват да отстъпват достатъчно място за разкошни градини, вили и крайбрежни алеи.

 

Пейзажът на езерото Гарда с неговата типична средиземноморска растителност, яркостта и великолепното пауново синьо на водите му се счита за едно от най-красивите в Централна Европа.

“Градът-градина” Гардоне Ривиера се простира в подножието на предалпите (в провинция  Бреша), които разделят южните Алпи от долината По.

С отворена гледка към залива Сало и широкия, нежен моренен пейзаж на южната част на езерото, местностите Gardone sotto и Gardone sopra съчетават все още естествено планински пейзаж, покрит с гори, и крайбрежен средиземноморски пейзаж, доминиран от кипариси, вечнозелени палми и магнолии.

01


Ил Виториале (Vittoriale d’Italia)

Един от най-известните в близкото миналото италиански поети/ войници Габриеле д’Анунцио, популярен повече с неговите приключения и разточителен начин на живот, живее в Гардоне Ривиера (Gardone Riviera) между 1921 г. и 1936 г. в Ил Виториале (Vittoriale d’Italia) – имение, разположено на хълм над града, което днес е една от големите забележителности около езерото Гарда.

 

Има спорове дали Габриеле закупува имота или Мусолини му го предоставя като начин за изразяване на симпатията си към него. Стилът и предметите в имота са белязани от дългата му връзка с актрисата Елеонора Дузе.

Вилата е кацнала на върха на хълма с гледка на изток към езерото и заобиколена  с красиви обширни градини.

Тук по изумителен начин е прнесен и вграден в хълмовия парк патрулният кораб Пулия, управляван от д’Анунцио по време на Първата Световна Война и превърнат в сцена на пищни тържества.

 

Амфитеатърът, който е в началото на обширния парк е сцена на много културни събития и в наши дни

 

Градът-градин Гардоне Ривиера в много голяма степен дължи славата си преди всичко на градините, построени между 1912 и 1914 г. от зъболекаря А. Хрушка.

Тази градина е предшественикът на сегашната Ботаническа градина, на фондация Андре Хелър, към която принадлежи от 1989 г. и която в момента  съхранява около 3000 вида растения.

Още за БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА тук >>

Сподели във: