fbpx

Пътеводител към някои от най-екзотичните подправки

Митологията на асирийците разказва, че подправките са били известни много преди създаването на човечеството и единствено боговете са можели да ги използват. Дали това е било истина – трудно ще разберем, но за едно нещо историците са единодушни: употребата на ароматни билки и подправки датира още от зората на човечеството. Изначало хората започнали да ги използват за да овкусят храната си, а по-късно и като лечебни и козметични средства.

Родината на подправките и тяхното култивиране е Далечният Изток.

Много от билките и подправките, които използваме днес са били познати на философите и лекарите в древна Гърция и Рим още преди 2 500 години. 

преди повече от
0

Тогава ги ползвали предимно като лечебни средства. Тук ще ви пренесем на едно пътуване към най-древните и ценни подправки познати на човечеството.

01.

Шафран

Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар и произхожда от Древна Персия /днешен Иран/.  Използва се в продължение на хиляди години като багрило, лекарство, подправка и аромат.
Шафранът е най-скъпата подправка в света като цената за килограм може да достигне 5000$. Причината за това се крие във факта, че отглеждането и събирането на тази подправка изисква много интензивна работа за сравнително малък добив – за 1 гр. шафран са необходими между 200 и 500 стигми подбрани на ръка.

Шафранът е ценен както заради цвета си, така и заради вкуса си. Намира приложение в сладкарството при приготвянето на бисквити, кексове, сладкиши, блатове както и за ароматизиране и оцветяване на ястия с ориз и различни меса. Освен това той е богат на витамин А, витамин С, фолиева киселина, рибофлавин и ниацин и има терапевтично действие върху редица заболявания.

Богат на:
Витамин А
Витамин C
Фолиева киселина
Рибофлавин
Ниацин

02.

Кардамон

Кардамонът е ароматна пикантна подправка,  направена от семената на растениe подобно на джинджифила. Произхожда от Южна Индия и е широко разпространен в азиатската, арабската и скандинавската кухня. Използва се за подправка както на сладки, така и на солени ястия и е основна съставка на кърито. 

Има три основни вида кардамон: черен, зелен и бял.  Зеленият кардамон е известен като „истинския“ кардамон, най-разпространен е и има най-широко приложение. Тази подправка притежава силен, неповторим вкус и много силен аромат, което я прави подходяща за овкусяване на солени ястия (месо; ориз), на десерти, а също така и на различни напитки като кафе и дори греяно вино.

3 основни вида Кардамон:

03.

Асафетида

Асафетида е подправка, която се извлича от соковете на растение наподобяващо копъра от което се събира смола и се стрива. След което тази подправка се изсушава и смила на фин жълт прах. Асафетида расте във високите части на планините на Афганистан и се използва широко в националните кухни на Иран и Афганистан, но намира и широко приложение в индийската кухня където често е наричана хинг или „храната на боговете“

Асафетидата притежава не особено приятен аромат на пръв поглед, но след като бъде загрята или запържена придобива много интересен вкус, който съчетава аромата на лук и чесън.

Освен интересния вкус, който придава на различни ястия, асафетида е известна с редица здравословни ползи за организма и се използва широко в аюрведичната медицина  за подпомагане на храносмилането, както и за лечение на бронхит и камъни в бъбреците.

Използва се за лечение на:
Бронхит
Камъни в бъбреците
Подпомага храносмилането

04.

Галангал

Коренът от галангал е подправка, произхождаща от Южна Азия. Тя е тясно свързана с джинджифила и куркумата и се използва в аюрведическата и традиционната китайска медицина от векове.
Галангалът може да се използва както в пресен вид, така и в сушен. Пресния галангал има силен и свеж аромат и умерено пикантен вкус, докато сушеният е доста по-пикантен.  Подобно на джинджифила, ароматът му се съчетава много добре с този на чесъна, куркумата, канелата, кокосовото мляко.
Притежава силен антибактериален и противовъзпалителен ефект, действа като естествен аналгетик. Според много проучвания, галангалът се проявява като потенциално средство за превенция и лечение на различни видове рак. 

05.

Райски зърна

Райските зърна много наподобяват цели зърна черен пипер, въпреки че са свързани с кардамона и джинджифила. Те произхождат от тропическа Западна Африка /Гвинейския залив/ и са плод на дървото Мелегета, често ги наричат морски чушки заради мястото от което произхождат. Други имена на райските зърна са Мелегета пипер или гвинейски зърна.
Тази подправка е широко използвана в карибската и африканската кухня. Притежава остър до леко горчив вкус с плодова нотка. Тъй като семената са значително по-меки от пипер, те вървят добре със зеленчуци като патладжани, картофи, риба и други морски дарове.
В Африка, райските зърна се използват като лечебно растение, тъй като техните етерични масла имат противовъзпалителен ефект, подпомагат храносмилането и служат като загряващо средство при дъвчене.

Имат противовъзпалителен ефект

06.

Карамфил

Карамфилът е известен като подправка с изтънчен вкус от незапомнени времена.  Тя произлиза от Индонезия и представлява сушени неотворени цветни пъпки на карамфиловото дърво. Намира широко приложение в азиатската и северноевропейската кухня и се използва в супи, яхнии, меса, сосове и ястия с ориз. Освен сладкия вкус, който придава на ястията, към които се добавя, карамфилът е добре известен и с лечебните си свойства.

Есенциалните масла, които се съдържат във вътрешността са богати на манган, фибри, витамин С, витамин А, витамин К и разнообразни флавоноиди, които допринасят за неговите антивъзпалителни свойства.

Богат на:
Витамин А
Витамин C
Витамин К
Манган
Фибри
Флавоноиди

Сподели във: